top of page

Info Moraira

Moraira behoort bij Teulada, een plaatsje dat leefde van de landbouw.

Voor de export werd gebruik gemaakt van de zee en de natuurlijke havens op het grondgebied van Teulada. Toen bewoners zich meer en meer bij het haventje gingen vestigen en zich ook gingen toeleggen op de visvangst ontstond het stadje Moraira.

Moraira is dus van oorsprong een vissersdorpje en ligt tussen de plaatsen Javea en Calpe. Moraira telt zo’n 9.500 inwoners en vormt samen met het 4 kilometer landinwaarts gelegen Teulada dus één gemeente.

In tegenstelling tot veel andere kustplaatsen in Spanje heeft Moraira wel haar eigen karakter weten te bewaren. Hier geen grote hotels of andere hoogbouw maar een luxe toeristisch stadje met veel gezellige pleintjes, terrasjes, barretjes en een groot aantal restaurants waar gerechten uit diverse wereldkeukens geserveerd worden. Niet alleen vis, tapas en paella, maar men kan er ook genieten van schnitzel, sushi, burito's, foe yong hai, Argentijnse steak en heerlijke pasta's.

Zicht op de jachthaven van Moraira

In Moraira heerst een gezellige drukte. De sfeervolle terrasjes zijn goed bezet en ook de winkels die aanwezig zijn hebben niet te klagen over de belangstelling.

Elke vrijdag is er van 9.00 uur tot 14.00 uur een grote markt op het parkeerterrein net buiten het centrum. Men kan hier o.a. terecht voor kleding, schoenen, tassen, souvenirs, speelgoed, stoffen, kussens, keramiek, vis, fruit en groente.

De haven van Moraira - beschut tussen de rotsen van Cap Blanc en Punta de Moraira - herbergt naast wat vissersboten tegenwoordig vooral plezierjachten en andere recreatievaartuigen.

In de haven bevindt zich nog een traditionele visafslag die druk bezocht wordt door vis inkopers en toeristen uit de hele omgeving.

 

Bezienswaardigheden zijn de 17e eeuwse Sala de Jurats i Justicies en de renaissance weerkerk Santa Caterina.

Aan de kust treft u de wachttoren Cap d'Or aan, die is gebouwd in de 16e eeuw, en het kasteel van Moraira dat werd gebouwd in de 17e eeuw.

 

De kust bestaat afwisselend uit wilde rotspartijen en heerlijke, kindvriendelijke zandstranden die zeer geleidelijk aflopen. Een aantal stranden is beloond met een Europese prijs voor schoon en helder zeewater.

 

Het grootste strand van Moraira is dat van l'Ampolla, dichtbij het centrum.

Twee andere aanraders zijn het strand van El Portet met leuke restaurantjes en barretjes en de schitterende baai van Cumbre del Sol.

 

Moraira wordt omgeven door een typisch mediterrane heuvelachtige omgeving. We komen er vooral muscatel wijngaarden, olijfplantages en olijfbomen tegen.

Zicht op El Portet in Moraira
Een modern design villa in Moraira
bottom of page