top of page

Info Javea

De gemeente Javea met ruim 31.000 inwoners is gelegen tegenover het eiland Ibiza in het district Marina Alta.

Het heeft de vorm van een halve maan en strekt zich uit tussen Cabo San Antonio en Cabo La Nao.

De totale oppervlakte bedraagt ruim 68 km² en de lengte van de gevarieerde kust van Javea is 25 km.

In tegenstelling tot veel andere kustplaatsen in Spanje heeft Javea geen grote hotels of andere hoogbouw.

Het is het een gezellige plaats met veel knusse pleintjes, terrasjes, barretjes en een groot aantal restaurants.

Zicht op Javea Arenal bij avond

Javea ligt in een bergachtig gebied. Het vlakke gedeelte bestaat uit vruchtbaar land dat zeer geschikt is voor het verbouwen van druiven, amandelen, olijven en sinaasappels.

De bergachtige gebieden zijn bedekt met uitgestrekte bossen met pijnbomen.

Belangrijk is de majestueuze Montgó, de berg die de plaats beschermt tegen de noordenwind en de grens met Denia afbakent.

 

Javea bestaat uit drie onderscheiden gedeelten:

1. El Pueblo (de Oude Stad)

2. El Puerto (de haven)

3. El Arenal (de zandvlakte)

El Pueblo

De historische stadskern is twee kilometer van de kust verwijderd. Men vindt er prachtige architectonische monumenten, zoals de vestingkerk van San Bartolomé, gelegen in het hart van de Oude Stad.

Verder vindt men daar het gemeentehuis, de markthallen, het Centrum voor Cultuur, het Archeologisch en Etnologisch Museum en de Kapel van Santa Ana.

In het Archeologisch en Etnologisch Museum kan men alles te weten komen over de geschiedenis van de stad.

Doorkijkje Javea Oude Stad

El Puerto

Vissershaven en jachthaven.

De eerste haven en de pier van Javea werden gebouwd in 1871. Hier werden veel producten verhandeld, maar het belangrijkst waren de rozijnen voor de export. Deze handel werd in de loop der jaren steeds belangrijker en heeft bijgedragen tot de vestiging van officiële instellingen, zoals een douanekantoor, een bureau voor hygiënische controle en een koopvaardijvloot.


De crisis in de rozijnenhandel aan het eind van de 19e eeuw had een negatieve invloed op de haven en reduceerde haar activiteiten tot die van vissershaven.

De toeristische opleving in de jaren 60 van de vorige eeuw bracht echter de ontwikkeling van de huidige jachthaven met zich mee.

 

Vissershaven.

Tegenwoordig bestaat de vissersvloot van Javea uit 20 schepen, die als volgt zijn verdeeld:

zeven schepen met sleepnet, zes schepen voor kleinere vis activiteiten, vijf voor de vangst van sardines en ansjovis en nog twee voor de vangst van tonijn.

Tegen het vallen van de avond vindt de visveiling plaats in een speciaal hiervoor gebouwde veilinghal.

 

Jachthaven.

De jachthaven is als volgt te verdelen:

Ongeveer 120 aanlegplaatsen, met een plek om schepen te water te laten, afvalverwerking en tevens veel mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten.
De Club Nautico is gebouwd in 1963 en gelegen in het hart van de haven met 352 aanlegplaatsen en een diepgang van 2 tot 8 meter, met water- en elektriciteitsvoorziening, een kraan om de schepen in en uit het water halen, een werkplaats, een zeilschool en boeien.

 

El Arenal

Het zandstrand van Arenal, dicht bij het centrum, biedt vele faciliteiten zoals speciale speelgedeelten voor de kinderen, gezellige restaurants en cafeetjes, verhuur van kleine motorboten en een strandwacht.

Ieder jaar worden de stranden van Javea beloond met de Blauwe Vlag van de EU, voor schoon zwemwater en schone stranden.

Javea Arenal Strand

Stranden/Kustlijn.

Eén van de belangrijkste attracties van dit gebied is de kustlijn. Niet minder dan vijfentwintig kilometer zand- en stenenstrand, afgewisseld door het in zee uitlopende gebergte met grotten waar een groot aantal watersporten mogelijk is.


Van Cabo San Antonio tot aan het schilderachtige strandje Granadella is Javea een perfect voorbeeld van de gevarieerde kust die de Costa Blanca te bieden heeft.

Zeilen, duiken of simpel wat zwemmen zijn hier prachtige ervaringen. In het noorden biedt de kust de mogelijkheid om te gaan duiken in de diepte van het natuurreservaat van Cabo San Antonio.

In de haven zijn er boten te huur en kan men  zeillessen nemen. In de zomer kan men met een zeilboot de kust afvaren richting Denia.

De rotsachtige kust met kristalhelder water, ten zuiden van de haven is de perfecte plaats om te gaan duiken, terwijl het zandstrand verder naar het zuiden ideaal is om lekker te zwemmen en van de zon te genieten.

Ook kan men hier windsurfen, waterscooters en waterfietsen huren.

De kust wordt nog mooier en natuurlijker tussen de Cabo San Martín en Cabo La Nao. Tussen de eilanden Portichol en Descubridor ligt een prachtig duikgebied. De kustlijn eindigt met het gouden zand en het heldere water van het attractieve Granadella, zeer geliefd bij strandgangers.

Javea kust zicht op Cap Prim

Meerdere duikscholen, een golfbaan, bars, restaurants en veel vrijetijdsbestedingen maken van dit gebied voor velen een favoriete plek.

 

Landschap en omgeving Javea.

Javea wordt omgeven door natuurgebieden van hoge ecologische waarde. Het natuurgebied van de berg Montgó werd benoemd tot natuurreservaat in 1987 dankzij zijn landschappelijke waarde, flora en fauna.

In het gebied vindt men een grote verscheidenheid aan oorspronkelijke inheemse planten, dieren, grotten en paden.

 

De berg Montgó is 753 meter hoog en loopt uit tot aan de zee in de indrukwekkende Cabo de San Antonio, een 160 meter hoge klif met vuurtoren, waar vandaan men een prachtig uitzicht heeft over zee en de baai van Javea.

Overdag levert dit schitterende vergezichten op en ‘s avonds is het met de vele kleine lichtjes bijna magisch.

 

Aan de voet van deze klif ligt het natuurreservaat Reserva Marina van Cabo de San Antonio. Dit beschermd natuurgebied is altijd erg goed bewaard gebleven, waardoor het tegenwoordig wordt beschouwd als van hoge milieuwetenschappelijke en grote ecologische waarde.

Moderne villa in Javea
Javea Arenal en de Montgo
bottom of page